deser

Konsumpcyjne wynaturzenia: 15 najdroższych produktów świata (WIDEO)

By Dział: Ciekawostki Społeczeństwo W popularnych | 2 sierpnia 2016

W czasie gdy miliony ludzi na świecie umierają z głodu, są tacy, którzy nie wiedząc co robić z pieniędzmi wydają je na rzeczy kompletnie absurdalne. Oto 15 produktów żywnościowych i napojów, za które zdecydowanie przepłacono. Snobizm jest chorobą? Zaczynamy od „najtańszych”:

Babeczka keksowa Decadence D’Or kosztuje 750 USD. Pokryta jadalnymi „złotymi” wiórkami, jest w niej naturalna „złota” wanilia, koniak Louis XIII de Remy Martin i wykwintna czekolada Palmira Single Estate.

Deser lodowy „Złota Obfitość” za 1000 USD. Pięć kuleczek lodów waniliowych z Tahiti, z madagaskarską wanilią, jadalnym złotem, czekoladą Amedei Porcelana, złotym kawiorem i kawałkami egzotycznych owoców. Podane w pucharze z kryształu Harcourt.

Nadziewany obwarzanek Westin Hotel za 1000 USD. Nadzienie z białych trufli, sera śmietankowego i galaretki z winogron, posypany jagodami goji i jadalnym złotem.

Frittata „The Zillion Dollar Lobster” – za 1000 USD. Omlet z całym homarem, posypany kawiorem.

Piwo Antarctic Nail Ale Beer za 1,7 tys. USD, warzone z wody z roztopionego lodu z Antarktyki.

Hot-dog „230 Fifth Dog” za 2,3 tys. USD z najdroższej wołowiny świata Wagyu – mięsa krów tej rasy hodowanych koło japońskiego miasta Kobe, z białymi truflami.

Pizza „White Truffle & Gold” za 2.420 USD. Wśród składników organiczna mozzarella Buffalo, 24-karatowe jadalne złoto i białe trufle.

Danie „Curry Samundari Hazana” za 3,5 tys. USD z kawioru, morskich ślimaków, homara i jadalnego złota.

Burger „Fleurburger” za 5 tys. USD – najdroższy burger świata szykowany w amerykańskiej restauracji „Fleur”. Składa się z wołowiny Wagyu, foie gras, czyli pasztetu ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich plus sos z trufli. Jako bonus – butelka wina Chateau Petrus z Bordeaux, uchodzącego za najdroższe czerwone wino świata.

Koktajl Salvatore’s Legacy za 7,9 tys. USD. stworzony przez jednego z najbardziej znanych barmanów świata Salvatore Kalabreze. Składa się z koniaku Clos de Griffier Vieux rocznik 1778, likieru Mummel z 1770 r., likieru Dubb Orange Curacao z 1860 r. i gorzkiej nalewki Angostura rocznik 1900.

Martini „Algonquin Hotel Martini” za 10 tys. USD. Koktajl z obrączką z brylantem w kieliszku.

Deser „Fortress Stilt Fisherman Indulgence” za 14,5 tys. USD. Podają go w restauracji „Wine 3” w luksusowym hotelu „The Fortress Resort and Spa” na Sri Lance. Składa się z włoskiej cassaty (słodkie sycylijskie ciasto), likieru Irish Cream, konserwowych owoców mango i granatu oraz szampana Dom Perignon.

Kawior Almas – 30 tys. USD za kilogram. Najdroższy kawior świata z Iranu, z jesiotra – albinosa Almas.

Czekoladowe jajo za 34 tys. USD. Deser ten zaserwowano w brytyjskim hotelu Lindeth Howe Country House. Szef kuchni Mark Gilber przygotował go z czterech rodzajów najlepszej belgijskiej czekolady, galaretki z szampana, jadalnego złota i kawioru.

I wreszcie: butelka wody Acqua Di Cristallo Tributo a Modigliani. Została sprzedana za 60 tys. USD. Zawierała mieszankę wód z Francji, Fidżi i z lodowca w Islandii. Ale nie głównie ze względu na zawartość cena była tak wysoka. Szklana butelka została bowiem pokryta 24-karatowym złotem.

Tak więc razem tych 15 „absolutnie niezbędnych do życia” produktów kosztuje 175 tys. USD. Taką samą kwotę dziennie wydaje łącznie na przeżycie 200 tys. ludzi w Mali, Nigerii czy Zambii.

PKB 48 najbiedniejszych krajów jest mniejsze niż łączny majątek trzech najbogatszych ludzi na świecie. By by pokryć potrzeby świata w zakresie higieny i żywności wystarczy 13 mld USD – tyle ludzie w USA i UE wydają co roku na perfumy.

Czytaj także: Kulinarne sensacje z Europy: krewetki z drukarki 3D, niebieskie wino i „pierwotnie naga” restauracja (FOTO)

Jak się nie obżerać? Genialnie prosty darmowy trick terapeutki z Londynu

Festiwal psiego mięsa w Chinach. Torturowane lepiej smakują… (FOTO 18+)

Reporters.pl

Powiązane artykuły

Podziel się z innymi: